Ens ha visitat el docent agroforestal José Antonio Latorre Jiménez. Autor dels llibres Atles de la biodiversitat del terme de Constantí i Fauna Vertebrada del Tarragonès i diferents articles com ara Ecologia dels agrosistemes al terme de Constantí, La pèrdua de biodiversitat al terme de Constantí. L’exemple de Rabassols entre d’altres publicacions.
Hem pogut escoltar una interessant conferència amb el títol L’estudi de la biodiversitat com a eina per a la gestió agroforestal. L’alumnat de 2n de CFGS Gestió Forestal i del Medi Natural ha tingut l’oportunitat de conèixer els treballs desenvolupats d’Inventari de la Biodiversitat en el Projecte Life de Gestió Sostenible de la Punta la Móra (Tarragona), eines i exemples per a la caracterització d’ocells, mamífers, amfibis i rèptils. També les tasques d’inventari de lepidòpters (CBMS – Catalan Butterfly Monitoring Scheme-) per a diagnosis ambientals (Limonium SL) en terrenys propietat de Repsol – El Catllar.
Ens ha explicat la gestió que està portant a terme en la vinya propietat de Franck Massard (Torroja del Priorat)/DOQP a partir de la introducció de diferents aromàtiques, plantes autòctones i petites basses per tal de millorar la fauna útil que ajudi a combatre, de forma natural, les possibles plagues que puguin afectar els ceps.
El José Antonio, a través de la seva xerrada, ha volgut destacar que el valor afegit de la gestió sostenible de diferents agrosistemes s`ha de traslladar al ciutadà que se n’aprofita de l’espai o bé, que consumeix el producte que es conrea.
La finalitat, va comentar, és arribar a tenir unes comunitats ben estructurades a l’espai gestionat. Cal treballar per conservar o recuperar una diversitat biològica en els nostres ecosistemes.
Un agraïment molt sincer a José Antonio per la seva desinteressada participació com a ponent. Tots/tes els/les assistents hem pogut gaudir de les seves paraules.
Esperem comptar amb ell en més ocasions.