En els darrers anys, l’àmbit de la planta ornamental i de jardineria es troba en constant desenvolupament en la cerca d’espècies que requereixin poc manteniment i tinguin un baix consum d’aigua.
Al nostre institut fa més de 10 anys que estem treballant i analitzant les dades observades de la nostra col·lecció de planta mediterrània. Al llarg de tots els anys formant a alumnes, s’ha pogut estudiar el comportament d’unes 2000 espècies mediterrànies.
Un dels darrers resultats més rellevants ha estat els de Phlomis fruticosa i Phomis lanata. Hem observat que els tricomes de les seves fulles dificulten l’atac dels insectes i que a més segreguen sucs que els immunitzen contra bacteris i fongs. A més, són plantes al·lelopàtiques i les fulles cauen produeixen uns compostos químics que impedeixen el creixement de plantes adventícies a la seva base.
Aquestes observacions posen de manifest la importància de continuar estudiant els tricomes i les al·lelopaties per a que les plantes del futur puguin resistir les condicions del canvi climàtic que està comportant l’aparició de 2 noves estacions: tardor, hivern, fred extrem hivernal, primavera, estiu i calor extrem estival.